گورهای سنگی قصر ابونصر
گورهای سنگی قصر ابونصر مجموعه قبرهای پراکنده در ارتفاعات شمالی قصر ابونصرشیراز است . این قبرها مربوط به قرن ها پیش می باشند و احتمالا مدفون شدگان همان ساکنان در گذشته قصر ابونصر به خصوص در پایان عصر ساسانی هستند . گستردگی قبور از مختصات N29°36'00.0647 و E52°36'24.5223 تا N29°35'29.7714 و E52°38'24.8741 هستند و بیشر در ارتفاعات بالاتر از دره ها وجود دارند !
با پیمایش و مشاهده کل منطقه در چندین روز متوجه شدم که هیچ قبری در دامنه یا عمق دره ها و مسیل ها وجود ندارد و از همه مهمتر اینکه دو نوع قبر وجود دارد : یکی فقط به اندازه یک قامت انسان است و روی محل با سنگ های بزرگ پوشانده شده و تقریبا مسطح شکل گرفته و دیگری به صورت یک گنبد سنگ چین شده با قبری به صورت صلیب ! که برای ورود به آن باید کاملا خم شویم و بر روی زمین زانو بزنیم . اما قبرهایی مشابه این مورد هم یافت شد که تعداد ردیف ها به ۶ عدد هم می رسید ! و دیگر شکل صلیب وار نداشت .
نا گفته نماند که تیمی از موزه متروپولیتن نیویورک آمریکا در سال های ۱۹۳۲ میلادی تا ۱۹۳۳ کاوش هایی در این منطقه و برخی قبرهای گفته شده انجام دادند به شرح زیر:
در طول سه فصل، تیم چهار منطقه اصلی سایت ( قصر ابونصر ) را کاوش کرد: منطقه غربی، قلعه، شهر پایین و مقبره های مجاور. فصل اول اکسپدیشن ایرانی (دسامبر 1932 تا آوریل 1933) بر منطقه غربی متمرکز بود. در فصل دوم (اکتبر 1933 - مه 1934)، تیم به منطقه مرتفع در شرق به نام قلعه نقل مکان کرد. آنها همچنین حفاری هایی را در پایین شهر انجام دادند که هوای بارانی آنها را مجبور به ترک قلعه کرد. در فصل سوم و آخر (دسامبر 1934 - آوریل 1935) آنها برای تکمیل نقشه های قلعه تلاش کردند و همچنین برخی مقبره ها را در تپه های اطراف حفاری کردند. در طول آخرین فصل کاوشها، تیم چندین مقبره را در تپههای اطراف کاوش کرد. حفره های سنگی یا گرد بودند یا بر روی صخره ها ساخته می شدند. مقبره ها عمدتاً خالی بودند و احتمالاً خیلی زودتر در دوران باستان غارت شده بودند. حفاریها بر اساس یافتهها، گورهایی را به دوره اشکانی نسبت می داد.
متاسفانه تمام گورها سرپوش سنگی آنها برداشته شده یا به نحوی تخریب شده اند و مشخص نیست که تخریب ها در چه دوره ای صورت گرفته است. از آنجا که زرتشتیان بنا به آیین خود برای جلوگیری از آلوده شدن خاک مردگان را دفن نمی کردند، این احتمال وجود دارد که در این دوره تاریخی قصر ابونصر هم به تصرف مسلمانان در آمده باشد و دفن مردگان در قبور سنگی در کوه جایگزین رها کردن اجساد بر صخره ها و ارتفاعات باشد ! ( البته این نظر شخصی من هست )
برخی افراد غیر متخصص به امید یافتن گنج یا گنجینه های تاریخی تمام قبرها را شکافته اند و حتی در خیلی مواردی حفره ها و صخره های منطقه را تا عمق زیادی حفر کرده اند !! و درون برخی غارهای کم عمق هم از این دخل و تصرف بی نصیب نمانده است !